Статистиките показват, че с “модернизацията” настъпва и така наречената “Ера на кариесите”. Нашите и зъбите на децата ни имат все повече кариеси и много други проблеми.

Но как да спрем това?

Колкото и да рекламират пастите за зъби по телевизията, те имат своето място при желанието да се поддържат зъбите по-здрави, но четката е с по-голям приоритет. Съветваме Ви да изберете четка, която да Ви е удобна и препоръчително: да не е най-меката. Четките, на които пише Soft са добър вариант, но не и най-добрият. Най-твърдите четки – също, тъй като при неправилно използване крият риск от нараняване на емайла и венците.

Другото важно нещо, което е добре да направите е да си почиствате внимателно зъбите с конец поне 3 пъти седмично. Може да ви стори интересно да пробвате и да изградите нов полезен навик. Повечето от нас не могат да извадят четките и да си измият зъбите по всяко време, затова конеца е едно добро решение. Консултирайте се как да изберете конец подходящ за вашите зъби, тъй като на пазара има твърде голямо разнообразие. Ще бъде прекрасно за вас ако миете зъбите си минимум 1-2 минути и поне по веднъж на ден, спазвайки инструкциите за правилното им почистване, дадени ви от зъболекаря във Вашият град. Ще бъде голям плюс за вас, ако също така използвате вода за уста. Правилното суплементиране е ключово също. Ако имате малко дете, посъветвайте се с Вашия стоматолог за това какви витамини и минерали да давате на детето си чрез таблетки например, като ние препоръчваме да заложите на естествените източници  – плодове, зеленчуци, ядки.

По-голям ли е ефекта при автоматичните четки?

Автоматичните четки за зъби са много привлекателен продукт за много хора, защото предполагат, че не се изисква минимално усилие и време, но за да се постигне необходимия ефект е нужно да имате желанието и свободното време да отделите, което е около 4-5 минути. Минаването през всеки зъб, също е задължително условие за да се постигне очаквания резултат. Не всеки има толкова търпение и желае да отделя по 10-15 минути за миене на зъби всеки ден.

Колкото и добре обаче да изпълнявате всичко, ако имате неподредени или криви зъби ще ви е нужна помощ от ортодонт. Можете да прочетете за тази специалност и какви подобрения може да ви предложи един такъв специалист.

Не забравяйте, че най-важното е да изберете подходящата за вашия случай четка и паста за зъби, конец и вода за уста при необходимост, както и да усвоите правилната техника за прилагането им. За да сте най-сигурни в състоянието на устната си хигиена можете да ни посетите в нашия кабинет в град Асеновград за да преценим кое ще е най-добро за Вас.

Подобни публикации

Полезно

Зъбни коронки

Какво представляват зъбните коронки? По-размера на проблемния зъб се оформя и конструира коронката, която може да се оприличи като “шапка”. За да се изработят са нужни зъботехници и специализирани лаборатории. За да бъдат монтирани коронките, Прочети повече..

Полезно

Ортодонтия: Символът на красивата усмивка

  Тази професия допринася за красивата, здрава и естетична усмивка, с максимално добро и правилно подреждане на зъбите. Това е сравнително нова медицинска специалност в областта на стоматологията, макар че има дълбоки исторически корени. Тя Прочети повече..