Тази професия допринася за красивата, здрава и естетична усмивка, с максимално добро и правилно подреждане на зъбите. Това е сравнително нова медицинска специалност в областта на стоматологията, макар че има дълбоки исторически корени. Тя е толкова по-ефикасна за пациентите, колкото по-съвременни и технически иновативни са апаратите и системите, с които се работи.

Ортодонтът е медицинският специалист, който се занимава преимуществено с диагностика, профилактика и правилно лечение на зъбно – челюстни проблеми. С две думи- това е човекът, който ще ни подари мечтаната усмивка, ако майката – природа ни е ощетила в това отношение.

По-високо самочувствие благодарение на тях

Добрата подредба на зъбите дава необходимото самочувствие на всеки от нас, защото така хората ни възприемат много по – лесно и контактуват с по – голямо удоволствие.

Един добър специалист може много да помогне за правилното подреждане на криви и неподредени зъби като това ще повлияе на подобряването на общия вид на лицето. Той може да го направи освен чрез правилното подреждане на зъбите и отстраняването на дефектите по тях и като ни обърне внимание към устната хигиена, която може би сме занемарили в определен момент. Ако не бъдат почиствани редовно зъбите с правилна техника, това може да доведе до редица усложнения и да влоши и без това трудното положение с кривите по природа зъби.

Професионалистите в тази област трябва да умеят да диагностицират правилно здравословния проблем със зъбите и да прилагат адекватно лечение, съобразявайки се с индивидуалните особености на всеки конкретен случай при пациентите си. Ако не се вземат своевременни мерки и не се проведе точното лечение, под въпрос остава не само правилното и хармонично подреждане на зъбите, но и самото им запазване.

Много и разнообразни са начините за премахване на отклоненията от правилното развитие на зъбите и деформациите по тях и челюстите. Употребата на различните видове брекети е най- често използваният метод от тяхна страна, като съвременните системи брекети са много ефикасни при навременното лечение на криви и неправилно подредени зъби. Те лекуват и по- тежки проблеми. Много известни са лингвалните брекети, които не се забелязват от останалите, керамичните и сапфирени прозрачни брекети, изработването на допълнителна опора, зъбни микроимпланти, или хирургическо лечение.

Налага се логичният извод, че помагат не само за красотата и естетиката на една блестяща усмивка, но и поддържат зъбите здрави, което може да се постави на първо място по значение в ортодонтската практика.

Подобни публикации

Полезно

Зъбни коронки

Какво представляват зъбните коронки? По-размера на проблемния зъб се оформя и конструира коронката, която може да се оприличи като “шапка”. За да се изработят са нужни зъботехници и специализирани лаборатории. За да бъдат монтирани коронките, Прочети повече..

Полезно

Съвети за по-добра устна хигиена

Статистиките показват, че с “модернизацията” настъпва и така наречената “Ера на кариесите”. Нашите и зъбите на децата ни имат все повече кариеси и много други проблеми. Но как да спрем това? Колкото и да рекламират Прочети повече..