Какво представляват зъбните коронки?

По-размера на проблемния зъб се оформя и конструира коронката, която може да се оприличи като “шапка”.

За да се изработят са нужни зъботехници и специализирани лаборатории. За да бъдат монтирани коронките, стоматолозите трябва да изпилят зъбите равномерно. След това се взима отливка от дадения зъб и по този отпечатък се изработва конструкцията на самата коронка. По-време на работа се спазват определени правила за да може да се запази зъбната тъкан неповредена, но междувременно тя да бъда годна за механично задържане на коронката върху себе си.

Кога се налага поставянето им?

Те се поставят при наличието на разрушени, силно увредени, мъртви зъби като възстановяват големината и формата им както и недостатъци в цвета. Коронката предпазва разрушения зъб, възстановява естетическия вид и възвръща нормалната дъвкателна функция.

Освен поставяне на коронки, ако се нуждаете от друга зъболеркарска услуга може да разгледате тези, които предлагаме тук.

как се поставя коронка, сравнение между разрушен зъб, такъв с коронка и здрав

Видове зъбни коронки

Временни и постоянни

Изработването на коронката отнема около една седмица. През тази седмица има вариант да бъда поставена временна такава. Тя е сравнително евтина и се поставя, за да предпази изпиления зъб и да възстанови функцията и естетиката. За да не се отлепят временните коронки, стоматолозите препоръчват да избягвате употребата на дъвки или други лепкави или твърди храни.  Една коронка би трябвало да издържи средно между 10 и 30 години, като разбира се много други фактори имат влияние, например колко добра орална хигиена се спазва и навици като – скърцане, гризене на нокти, дъвчене на много твърди продукти и др.

Металокерамични, керамични, коронки от цирконий

Коронките направени от метал и керамика са именно металокерамечните. Външата част на коронката е направена от керамика, а вътрешната част от метал. Ако трябва да направим сравнение между трите вида, то тези са най-евтини и това се счита за тяхно предимство.

Керамичните коронки се използват за предните зъби, защото много успешно имитират истинския зъб. Те са направени от висококачествена керамика, която се обработва по специален начин.

Циркониевите коронки са напълно идентични с външния вид на истинските зъби. Те се изработват се от циркониев диоксид, който специалистите наричат още бялата стомана.

стоматолог прави сравнение между коронка и нормални зъби

Подобни публикации

Полезно

Съвети за по-добра устна хигиена

Статистиките показват, че с “модернизацията” настъпва и така наречената “Ера на кариесите”. Нашите и зъбите на децата ни имат все повече кариеси и много други проблеми. Но как да спрем това? Колкото и да рекламират Прочети повече..

Полезно

Ортодонтия: Символът на красивата усмивка

  Тази професия допринася за красивата, здрава и естетична усмивка, с максимално добро и правилно подреждане на зъбите. Това е сравнително нова медицинска специалност в областта на стоматологията, макар че има дълбоки исторически корени. Тя Прочети повече..